Na jar pribúdajú na sídliskách čierne skládky, za ktoré hrozia pokuty

30.05.2006 Poprad

Poprad 30. mája (TASR) - Dvanásť čiernych skládok na piatich uliciach popradského sídliska Juh počas jedného dňa našli a riešia tamojší mestskí policajti.
Náčelník Mestskej polície v Poprade Jaroslav Marušin potvrdil, že problém je opäť aktuálny, keďže s nástupom teplejších dní začali obyvatelia panelákových bytov prerábať bytové jadrá, vymieňať okná, nábytok a kuchynské elektrospotrebiče. Zabúdajú však na povinnosť odviesť odpad do zberného centra. Mestskí policajti preto sprísnili kontroly a niektorých vinníkov aj usvedčili.
Podľa platného Všeobecne záväzného nariadenia o zneškodňovaní komunálneho odpadu polícia môže udeliť vinníkovi na mieste blokovú pokutu vo výške tisíc korún a v rámci správneho konania hrozí pokuta do výšky päť tisíc korún.
Za likvidáciu takýchto skládok platí mesto mesačne asi 200 tisíc korún spoločnosti Brantner, s.r.o. Poprad, pretože odvoz odpadu z divokých skládok nie je zahrnutý v poplatku za odvoz komunálneho odpadu, ktorý obyvatelia platia mestu.
\"Vyše dva milióny korún za likvidáciu čiernych skládok by sme určite vedeli inak využiť v prospech Popradčanov, \" konštatoval primátor mesta Anton Danko. Apeloval na obyvateľov, aby využili bezplatné umiestnenie odpadu v mestskom zbernom centre zriadenom špeciálne na tento účel na Ulici L. Svobodu na sídlisku Juh. Otvorené je v pracovných dňoch od 07.00 do 18.00 hodiny, v sobotu od 10.00 do 18.00 hodiny. Na jeho prevádzku ide ročne z mestského rozpočtu približne 400 tisíc korún.
 

Vyberte región

mark